Terugvragen BTW op zonnepanelen

Op 08-11-2013 heeft de Belastingdienst bekend gemaakt dat het voor particulieren mogelijk is om de BTW op zonnepanelen terug te vragen.

Dankzij twee andere regelingen hoeft u vervolgens nooit meer BTW af te dragen en ook geen aangifte te doen. U regelt alles in een keer en heeft er daarna nooit meer omkijken naar! U krijgt een flinke korting op uw investering in zonnepanelen, zonder administratieve rompslomp.

Uitleg terugvragen BTW op zonnepanelen

Stap 1
Heeft u al zonnepanelen, controleer dan in de onderstaande tijdlijn of u in aanmerking komt voor teruggaaf van de Btw. Heeft u nog geen zonnepanelen? Dan heeft u recht op teruggaaf van de Btw. Ga door naar stap 2.

Bekijk op basis van de factuurdatum van uw zonnepanelen in welk tijdvak u valt en of u recht heeft op teruggaaf van de Btw.

BTW terugvragen zonnepanelen

Stap 2
Als u zonnepanelen heeft geplaatst of gaat plaatsen dient u een Btw nummer aan te vragen via de Belastingdienst. Dit kan middels het formulier "Opgaaf zonnepaneelhouders (niet ingeschreven in het Handelsregister)". U ontvangt vervolgens een bevestiging en aangiftebiljet van de Belastingdienst. Hiermee vraagt u het grootste deel van de Btw terug.

Voor het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders” klik hier

Voorbeeldberekening BTW teruggave zonnepanelen

In het eerste jaar mag u terugvragen: BTW over de investering – BTW over de opbrengst van het betreffende kalenderjaar. De BTW over de opbrengst is in de praktijk moeilijk te berekenen. Daarom mag u de onderstaande bedragen gebruiken van de Belastingdienst, op basis van het geïnstalleerde vermogen:

Vermogen Wp
0      – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100

Het forfait voorziet niet in een tijdsgelange toerekening. Dat betekent dat je het forfait voor een jaar toepast ongeacht het moment waarop je de panelen aanschaft en ook direct in zijn geheel verwerkt op de eerste aangifte als verschuldigde belasting. De rest van dat jaar kun je dan een nihil aangifte indienen.

Voorbeeld
Voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft u een rekening ontvangen met daarop een Btw-bedrag van (bijvoorbeeld) € 800. De zonnepanelen zijn niet-geïntegreerd, u kunt daarom het hele Btw-bedrag als voorbelasting in aftrek brengen. De zonnepanelen hebben een capaciteit van 2.800 Wp.

Verschuldigde Btw: € 60,-
Voorbelasting € 800,-
Terug te ontvangen Btw € 740,-

Veel gestelde vragen

Waarom kan ik de BTW terugvragen?
Het Europees Hof heeft bepaald dat het leveren van zonnestroom aan het net een economische activiteit is. Met zonnepanelen heeft u daardoor recht op een Btw nummer. Met het Btw nummer mag u de Btw terugvragen over de aanschaf van de zonnepanelen. De Btw over de opbrengst hoeft in de jaren na aanschaf niet meer betaald te worden, omdat u onder de Kleine Ondernemersregeling valt. Ten slotte vraagt u ontheffing van administratieve verplichtingen aan, waardoor u er geen omkijken meer naar heeft.

Tijdelijke regeling
U moet er van uitgaan dat dit een tijdelijke regeling is. De Nederlandse Belastingdienst wacht momenteel op nieuwe regelgeving vanuit Europa, die deze ‘maas in de wet’ weer moet dichten. Het is echter onbekend hoe lang dit nog gaat duren.

Als ik BTW terugvraag, moet ik toch ook BTW betalen over de opbrengst?
Nee, dit is niet het geval. De jaarlijks af te dragen Btw blijft ver onder de grens van 1345 Euro per jaar.
Als u daar onder blijft, dan hoeft u de Btw niet af te dragen dankzij de kleine ondernemersregeling.

Krijg ik te maken met administratieve rompslomp?
Nee, u kunt vrijstelling voor administratieve verplichtingen aanvragen. De Kleine-ondernemersregeling zorgt ervoor dat u per saldo geen Btw hoeft te betalen (als zonnepaneeleigenaar blijft u namelijk beneden de grens van € 1.345). U kunt er dan voor kiezen om bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen om ontheffing van uw administratieve verplichtingen. Dit betekent dat u niet langer aangifte hoeft te doen.

Deze ontheffing heeft geen gevolgen voor een eventuele teruggaaf van Btw die is verleend over een periode die ligt vóór de ingangsdatum van de ontheffing. Als u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2013 via een aangifte verzoekt om teruggaaf van de Btw voor de aanschaf en installatie, kunt u gelijktijdig een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2014 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. Deze ontheffing heeft dan geen gevolgen voor het verzoek om teruggaaf.

Ben ik verplicht om een BTW nummer aan te vragen?
Nee, maar dan kunt u de Btw ook niet terugvragen. Omdat het verschuldigde Btw bedrag over ieder boekjaar minder is dan € 1.345 hoeft u zich niet te melden bij de Belastingdienst. U kunt in dat geval echter ook geen Btw terugvragen. Als u de Btw terug wilt vragen moet u een Btw nummer aanvragen.

Link naar Belastingdienst
Klik hier voor het originele document met veelgestelde vragen van de Belastingdienst

Wat levert het extra Belastingvoordeel mij op?

  • Met deze tijdelijke regeling mag u rekenen op een flinke korting
  • Een set van 12 zonnepanelen, compleet geïnstalleerd kost normaal € 5.000 Euro inclusief Btw
  • Na het terugvragen van de Btw betaalt u nog slechts € 4170,-
  • De terugverdientijd is nu 6,9 jaar, compleet geïnstalleerd
  • Bij doe-het-zelf montage is de terugverdientijd zelfs 5,1 jaar

Zon aan Huis

Seringstraat 23
3732 DA De Bilt
06-telefoon

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Offerte aanvragen?

Gebruik het contactformulier

of stuur een email naar:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Referentieprojecten Zon aan Huis